duminică, 12 aprilie 2020

Pictura II, gr. DI 16.092, 13.04.20, Gheorghita C., Miron A.


Grupa: DI.16.09.02 Anul IV
Disciplina: Pictura II
Profesori: Gheorghiță C. Miron A.
Data: 13.04.20
Durata: 4 ore
Tema Lectiei: Modelarea tonal-cromatică a fragmentului de interior.
Competența specifică dezvoltată:  
Reprezentarea cromatica a unui fragment de interior.
După realizarea desenului constructiv al fragmentului de interior, vom trece la modelarea tonal-cromatică a lucrării. Pentru aceasta, avem nevoie de desenul pe care l-ați realizat la lecția trecută, și culorile pe care le aveți la îndemână – acuarelă, guașă sau acril, la fel și pensule de diferite mărimi.
Pentru început, ne vom aminti de culori, cercul cromatic, contrastele cromatice – complementare, de ton, de saturație.

Vom alege gama cromatică în care vom lucra, perechile de culori complementare, vom identifica cele mai luminoase și cele mai întunecate pete de culoare, la fel și accentele cromatice.

Vom respecta perspectiva aeriană, utilizând gradații de ton, pentru a sugera profunzimea spațiului.

Prima etapă presupune acoperirea suprafețelor, petelor mari de culoare – pereții, tavanul, podeaua. Aici ptrebuie să ținem cont de sursa de lumină, așa încât aceste suprafețe să se deosebească ca ton.

După ce am acoperit petele mari, trecem la modelarea elementelor de interior: piesele de mobilier, accesoriile care completează interiorul respectiv. 
Și la această etapă vom ține cont de perspectiva aeriană, dar și de compoziție, echilibru și centrul compozițional. Astfel, elementele care se află în prim-plan, mai aproape de noi, vor avea contraste mai puternice de umbră și lumină, culori mai saturate, mai aprinse, iar elementele din planul secundar vor avea contraste mai slabe, iar culorile vor fi mai stinse.

Deci pentru astăzi avem de realizat două sarcini:
Acoperirea suprafețelor mari;
Modelarea formelor mici.
Aștept fragmentului de interior început în culoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu