luni, 13 aprilie 2020

Desen, gr. DI 17.092, C. Gheorghita, 14.04.20


Grupa: DI.17.092 Anul III
Disciplina: Desen
Profesori: Gheorghiță Cezara
Data: 14.04.20
Durata: 4 ore
Tema Lectiei: Principii plastice de reprezentare a figurii umane în desen. F A2 – A3 materiale grafice. Studiu din natură, schițe.
Competența specifică dezvoltată:  
Reprezentarea figurii umane în desen.
Reprezentarea figurii umane în desen este o temă care vă ajută sa vă dezvoltați și să exersați abilitățile de reprezentare a omului în cadrul unor lucrări plastice sau în proiectele de interior, pentru o carelare cât mai corectă a formelor, proporțiilor înteriorului cu figura și proporțiile umane.
Perechea I
Schițe de semifigură, după model viu.
Reieșind din condițiile actuale, vom studia și desena figura umană după modele din anturajul casnic – mama, tata, sora, fratele, sau cineva din bunei. Cred că va fi o experiență nouă, neașteptată și pentru voi, și pentru cei care vor poza!
Pentru a începe desenul propriu-zis, ne vom aminti despre portret, proporțiile și detaliile feței.


Figura umană în întregime la fel are anumite proporții, care au fost studiate încă din antichitate. Ne amintim de sculptura din grecia antică, perioada clasică de apogeu, Policlet și canonul său de 7 capete, aplicat în statuia Doriforul.

Mai târziu, Prexiteles, în perioada clasică târzie, a elaborate canonul de 8 capete, astfel figurile au devenit mai zvelte, mai alungite.

Și mai târziu, în perioada Renașterii, artiștii au fost preocupați de studiul figurii umane, al proporțiilor, iar una dintre cele mai renumite realizări a fost Omul vetruvian a lui Leonardo da Vinci.

Vedem astfel că unitatea de măsură în reprezentarea figurii este capul, mai bine zis înălțimea lui.

Sarcină: Realizati 2-3 schițe de semifigură – portret cu mâini, după model viu. După fiecare schiță vom schimba poziția modelului, pentru a găsi racursiul cel mai potrivit.


Perechea II
Principii plastice de reprezentare a semifigurii umane.
Paginația (organizarea spațiului plastic).
După realizarea schițelor, vom alege poziția cea mai potrivită, cu o compoziție interesantă, echilibrată.
Pregătim suportul și materialele necesare și începem lucrarea.
Pentru început, vom decide in ce poziție vom plasa compoziția – pe orizontală sau pe verticală, și cum vom organiza spațiul plastic al lucrării. Deoarece figura va poza în poziție verticală, respectiv și formatul va fi vertical.
Vom trasa liniile de bază ale capului și figurii, și vom poziționa formele generale – umerii, toracele, mâinile.

Toate schițele realizate le veți stoca într-un portofoliu digital pe care îl veți prezenta online.
Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu