joi, 9 aprilie 2020

Istoria artelor, gr. DI 19.09, C. Gheorghita, 09.04.20


Grupa: DI.19.09 Anul I
Disciplina: Istoria artelor
Profesori: Gheorghiță C.
Data: 09.04.20
Durata: 2 ore
Tema Lectiei: Arta Romei antice.
Competența specifică dezvoltată:  Perceperea şi analiza apariţiei şi evoluţiei artei în perioadele preistorică şi antică
1.    Arta etruscă.
2.    Arhitectura Romei antice. Tipuri de construcţii: forum, amfiteatru, arc de triumf, columnă etc.
3.    Evoluţia portretului în sculptura romană. Basorelieful istoric roman.
4.    Pictura Romei antice. Stiluri decorative de pictură.

1.    Arta etruscă.
Arta Romei antice prezintă un fenomen artistice, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor secole, și a cuprins un teritoriu vast, începând cu teritoriul actual al Italiei, și terminând cu Europa Centrală și de Nord, Asia și Nordul Africii, întreg bazinul mediteranean, pe masură ce se extindeau hotarele Imperiului Roman.
În paralel cu extinderea geografică, și arta Romei antice a parcul un proces continuu de asimilare a culturii, artei popoarelor pe care le-a cucerit sau a venit în contact. Astfel, în arta Romei antice se atestă influența etruscă, greacă, orientală, influențe care au contribuit la dezvoltarea tuturor sferelor vieții romanilor: religie, arhitectură, arte plastice, economie, etc.  
În linii generale, istoria Romei antice a parcurs trei perioade, care sunt valabile și pentru arta romană: perioada regalității (sec. VIII-VI î.Hr.), perioada republicii (sec. V-I Î. Hr.), perioada imperiului (sec. I-IV d. Hr.).
Prima perioadă se mai numește periada etruscă, deoarece cultura etruscă a cunoscut o dezvoltare semnificativă în aceste secole. Etruscii erau un popor care locuia în partea de Centru și Nord a Italiei, avănd un sistem social și administrativ bine organizat. Arta etruscă se manifestă prin dezvoltarea arhitecturii, sculpturii, picturii.
În domeniul arhitecturii etruscii au construit orașe, drumuri, poduri, edificii de cult. Au devenit renumite mormintele etrusce, care fie erau consruite sub formă de tumul, cu plan rotund, fie erai săpate în stăncă, ca la egipteni. În interior, mormintele imitau locuința reală, doar că toate piesele erau din piatră: masa, patul, perna, etc. Unele morminte aveau pereții decorați cu fresce.


Etruscii au elaborate și planul locuinței numit atrium, de formă dreptunghiulară, cu o deschizătură în centru, prin care se scurgea apa de ploaie într-un bazin. Încăperile erau amplasate pe perimentrul acestei curți deschise.
În domeniul sculpturii, etruscii au realizer lucrări din lut ars, piatră, din bronz, ce prezentau personaje mitologice sau reale. Un moment interesant prezintă sarcofagele etrusce, pe capacul cărora erau reprezentați cei defuncți, dar în poziție semiculcată, cu păhare în mâni, parcă participând la o petrecere.

Motive asemănătoare erau și în picturile murale din morminte – scene întregi de petreceri, cu muzicanți, bucătari, dansatori, servitor. Personajele erau în poziții dinamice, în mișcare, amintind de pictura egipteană și cretană.

2.    Arhitectura Romei antice.Tipuri de construcţii: forum, amfiteatru, arc de triumf, columnă etc.
În domeniul arhitecturii, romanii au construit numeroase tipuri de edificii, punând accent mai mult pe arhitectura urbană, religioasă și comemorativă. Ei au preluat de la greci ordinele clasice arhitecturale, îmbogîțindu-le cu noi elemente, și conferindu-le și mai multă grandoare.
Un ansamblu arhitectural tipic roman era forumul. El cuprindea câteva elemente – un templu, o curte, statuia unul zeu sau împărat, toate înconjurate de o colonadă.

Amfiteatrul poman prezintă o arenă, înconjurată de locuri pentru spectatori, unde se petreceau sărbători, lupte între gladiatori, competiții sportive, etc. Unul dintre cele mai renumite amfiteatre este Colosseum-ul.

Din domeniul arhitecturii de cult, se remarcă Panteonul – templul tuturor zeilor, care are un plan rotund și este acoperit de o cupolă gigantică, cu diametrul de 43 metri, iar grosimea zidurilor este de circa 6 metri. Acest templu poate vi admirat și azi în Roma, la fel ca și ruinele Colosseum-ului.

Un alt element tipic roman este arcul de triumf, (o poart, intrare solemnă) care se construia în cinstea unor victorii militare, iar armatele se intorceu în oraș, intrând pe sub acest arc, de ex. Arcul de triumf a lui Titus, Arcul de triumf a lui Traian ș.a.

Tot din arhitectura omagială fac parte și coloanele gigantice, închinate unor împărați, cu ar fi Columna lui Traian. Fusul ei este decorat cu sculptură în relief, în care sunt oglindite luptele de cucerire ale Daciei de către Traian.

3.    Evoluţia portretului în sculptura romană. Basorelieful istoric roman.
Sculptura romană se dezvoltă în baza realizărilor sculpturii etrusce și grecești, punând accent pe redarea cât mai realistă a chipului uman. În perioada republicii tendința spre realism este dominantă, iar în perioada imperiului se atestă tendința de idealizare a omului, în special în cazul portretelor împăraților romani.
Portretul lui Brutus

Statuia lui Augustus

Altarul păcii
În afară de portrete, în sculptura romană se dezvoltă și tematica istorică, în special în cadrul reliefurilor care decorează unele monumente de arhitectură – Columna lui Traian, arcurile de triumf, Altarul păcii. Ultimul monument este dedicat împăratului Augustus.
La fel în sculptura romană apare și prima statuie ecvestră - statuia lui Marc Aureliu.

4.    Pictura Romei antice. Stiluri decorative de pictură.
Pictura în Roma antică a cunoscut o dezvoltare semnificativă, în special fresca, mozaicul, servind ca mijloc de înfrumusețare a interioarelor locuințelor romanilor înstăriți, dar și a unor edificii publice.
Cele mai semnificative exemple de pictură romană au fost găsite în orașul Pompei, acoperit de lava vulcanică a Vezuviului. Aici au fost găsite scene mitologice, compoziții decorative, compoziții de gen, peisaje și naturi statice. Au fost identificate mai multe stiluri de pictură, numite stiluri pompeiene, după metoda de redare a formelor și conținut.
Pictura romană, ca și sculptura, are un caracter mai realist, formele capătă volum, prin utilizarea gradațiilor de ton, gama cromatică devine mai variată, bogată în nuanțe.



Sarcini:
·         Citiți cu atenție textul și vizionați imaginile;
·         Determinați elementele preluate din arhitectura greacă, folosite în arhitectura romană;
·         identificați câteva deosebiri și asemănări între sculptura greacă și romană;
·         selectați informații adăugătoare despre Colosseum și Partenon – capodopere ale arhitecturii romane.
·         Selectati, studiați alte reproduceri ale operelor din arta Romei antice.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu