duminică, 26 aprilie 2020

Istoria artelor, gr. DI 17.091, DI 17.092, 27.04.20, 1.05.20, 4.05.20


Grupa: DI.17.09.1, DI 17.09.2 Anul III
Disciplina: Istoria artelor
Profesori: Gheorghiță C.
Data: 27.04.20, 1.05.20
Durata: 2 ore
1.   Tema Lectiei: abstracționismul.
Competența specifică dezvoltată:  Distingerea particularităţilor şi conceptelor caracteristice diferitor stiluri în arta modernismului
1.    Caracteristica generală a abstracționismului
Abstracționismul  este un curent artistic din prima jum. a sec. al XX-lea, apărut ca un protest împotriva academismului și naturalismului. Abstracționiștii au îndepărtat din lucrările lor elementele lumii reale, vizibile, înlocuindu-le cu un sistem de linii, pete, volume, ce exprimă anumite stări ale gândirii și sensibilității umane. Acest current nu a apărut spontan, ci a parcurs o cale îndelungată, începând cu impresionismul, continuând cu alte curente care au stilizat, simplificat și abstractizat formele, s-au îndepărtat tot mai mult de lumea reală, de formele naturaliste.
Apariţia artei abstracte este legată de V. Kandinsky, un pictor rus,expresionist,  care, întorcându-se în atelierul sau, a văzut o lucrare ce l-a impresionat prin expresivitatea culorilor, desi nu recunoscu-se în ea nici o formă din lumea vizibilă, reală. Când s-a apropiat de lucrare, și-a dat seama că era propriul tablou, întors cu picioarele în sus! După această întâmplare, au urmat o serie de Improvizații, Compoziții, în care Kandinsky a folosit doar linii, pete, figuri geometrice, punând accentual pe compoziție, echilibru, ritm, armonii cromatice.
Improvizația 7
Compoziția 8
Alți reprezentanți ai artei abstracte au fost: R. Delaunay, P. Klee, P. Mondrian, Teo van Doesburg, Franz Kupka, Kazimir Malevich.
P. Klee a pictat și motive figurative, dar stiliza, simplifica formele spre geometrizare, până când compozițiile lui se transformau în ceva abstract, rupt de realitate. Folosește gradații și nuanțe subtile de culori, inspirate din lumea reală.
Grădini tunisiene
Sunet antic
P. Mondrian este unul dintre cei mai renumiți reprezentanți ai abstracționismului european, reducînd formele, petele de culoare la structuri pur geometrice, așezate într-un contur strict, deseori negru, format din linii ce se intersectau sub unghi de 900.
Compoziție 10
Creația lui a devenir o sursă de inspirație pentru mulți creatori contemporani, din diverse ramuri ale designului – vestimentar, de obiect, de interior etc.
Roșu, albastru, galben
Kazimir Malevich este un alt artist de origine rusă, care a devenit o personalitate simbolică pentru arta conceptuală, abstractă. Probabil toată lumea a auzit de renumitul Pătrat negru a lui Malevich, care exprimă supremația formei pure. Acest pătrat poate fi asemănat cu o gaură neagră din cosmos – din care, posibil, totul ia naștere, și în care totul, până la urmă, dispare.

Un capitol aparte prezintă abstracționismul american, de după al II-lea război mondial, care a cunoscut două direcții: expresionismul abstract și abstracţia cromatică, sau lirică. Expresionismul abstract a cunoscut mai multe manifestări, dintre care se evidențiază Pictura gestuală a lui J. Pollock. Artistul nu mai picta în tehnică tradițională, cu pensula, ci stropea, vărsa culorile pe pânză, la întămplare, obținând astfel anumite ritmuri de linii, puncte de culoare.
În atelier

Un reprezentant al abstracţiei cromatice, sau lirice a fost Mark Rotko, care picta câmpuri de culoare, cu treceri line de la o culoare la alta, sau de la un ton la altul.
Alb pe roșu
Abstracționismul este popular și astăzi în toată lumea, inclusive și la noi în Moldova, chiar dacă nu întotdeauna este înțeles și acceptat de public.
Sarcini:
·         Citiți cu atenție textul și vizionați imaginile;
·         Determinați elementele de limbaj plastic, folosite de abstracționiști;
·         Selectati, studiați alte reproduceri ale lucrărilor reprezentanților artei abstracte;
·         Pregătiți o scurtă informație despre creația unui pictor abstractionist, la alegere.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu