luni, 27 aprilie 2020

Desen, gr. DI 17.092, 28.04.20


Grupa: DI.17.092 Anul III
Disciplina: Desen
Profesori: Gheorghiță Cezara
Data: 28.04.20
Durata: 4 ore
Tema Lectiei: Principii plastice de reprezentare a figurii umane în desen.
I - Construirea modelului ţinând cont de legile anatomiei plastice.
Raportul  proporţiilor.
II – Modelarea tonală
Competența specifică dezvoltată:  
Reprezentarea figurii umane în desen.
După construcția generală a semifigurii, vom trece la construcția detaliilor mai mici, și anume construcția feței, a portretului, și construcția mâinilor, a degetelor.
Pentru început, ne vom aminti despre portret, proporțiile și detaliile feței, punctele de reper după care verificam poziția corectă a ochilor, nasului, buzelor.

Trebuie să fim atenți la proporțiile feței, deoarece capul este mai mic decăt dimensiunile reale, respectiv și detaliile feței trebuie să fie mai mici, ca să păstrăm raportul proporțiilor întregii figuri.
Vom construi apoi mâinile, degetele, începând de la formele de bază, suprafețele generalizate, apoi vom detalia forma până la degete.


 După finisarea construcției semifigurii în întregime, vom analiza desenul, de la distanță, pentru a verifica dacă figura este proporțională, dacă portretul este construit corect.
Următoarea etapă este modelarea tonală a figurii. Vom începe cu identificarea celor mai întunecate pete din lucrare și a celor mai luminoase, cu stabilirea direcției luminii, pentru a modela formele și a reda volumul prin umbră și lumină.

Începem hașorarea de la petele mari, întunecate.
Toate etapele  realizate le veți fotografia și stoca într-un portofoliu digital pe care îl veți prezenta online.
Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu