miercuri, 15 aprilie 2020

Desen II, gr. DI 16.092, 16.04.20


Grupa: DI.16.092 Anul IV
Disciplina: Desen II
Profesori: Gheorghiță Cezara, Miron Anatol
Data: 16.04.20
Durata: 6 ore
Tema Lectiei: Fragment de interior cu includerea de mobilier în diverse racursiuri. F A2. materiale grafice. Studiu din natură.
Competența specifică dezvoltată:  
1.    Reprezentarea unui fragment de interior cu includerea de mobilier în diverse racursiuri.
După cum am menționat și lecția trecută, această temă, și în special realizarea lucrării propriu-zise va contribui la dezvoltarea și exersarea abilităților de reprezentare a unui interior, a mobilierului, de aplicare a legităților perspectivei liniare, compoziției,  modelarea volumetrică a formelor, redarea profunzimii spațiului.
Perechea I
Construcția liniară a interiorului.
După ce am construit interiorul, încăperea în perspectivă, și anume podeaua, pereții, tavanul, vom începe a construi mobilierul, formele mari, la fel respectând legitățile perspectivei liniare. Vom începe de la obiectele aflate mai aproape de noi, apoi, succesiv, le vom construi pe cele mai îndepărtate și mai mici.
Perechea II
Modelarea constructiv-tonală.
După realizarea desenului constructiv, vom trece la următoarea etapă – modelarea formelor prin gradații de ton. Ne vom aminti de legitățile clar-obscurului, de tehnicile de lucru în desen.
Vom începe prin a determina petele cele mai luminoase și cele mai întunecoase, sursa și direcția luminii în interior.

Vom hașora mai întâi suprafețele mari de umbră, ținând cont de perspectiva aeriană, adică în prim-plan contrastele sunt mai puternice, umbrele și luminile mai intense, iar cu cât se îndepărtează – devin mai ușoare.
Perechea III
Modelarea constructiv-tonală.
La această pereche vom continua să modelăm volumetric formele, concentrându-ne mai mult pe mobilier. Și la acestă etapă analizăm atent gradațiile de ton, lumina, relațiile tonale între obiecte.

Petele de lumină le lăsăm neatinse, nu le înnegrim, ca apoi să putem obține un contrasc maxim de umbra și lumină.
Sarcini
finisarea construcției fragmentului de interior;
modelarea constructiv-tonală a fragmentului de interior.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu