joi, 23 aprilie 2020

Istoria artelor, gr. DI 17.091, DI 17.092, 27.04.20, 24.04.20


Grupa: DI.17.09.1, DI 17.09.2 Anul III
Disciplina: Istoria artelor
Profesori: Gheorghiță C.
Data: 13.04.20, 17.04.20
Durata: 2 ore
1.   Tema Lectiei: Suprarealismul.
Competența specifică dezvoltată:  Distingerea particularităţilor şi conceptelor caracteristice diferitor stiluri în arta modernismului
1.    Caracteristica generală a suprarealismului
Suprarealismul  este un curent artistic din prima jum. a sec. al XX-lea, apărut în perioada interbelică, în literatură, iar mai târziu s-a extins și în domeniul artelor plastice, muzicii, fotografiei și filmului. Punctul de pornire este anul 1924, când Andre Breton, unul dintre fondatorii curentului, publică „Manifestul suprarealismului”. Autorul caracterizează suprarealismul ca un automatism psihic pur, care nu este controlat de rațiune și de preocupări estetice sau morale.
În anul 1925 a avut loc prima expoziție de artă suprarealistă, la care au participat Giorgio de Chirico, Max Ernst, Paul Clee, Joan Miro, Pablo  Picasso, Man Ray și alții.
În linii generale, suprarealismul îsi propune să exploreze și să ilusreze lumea visului și a imaginației ireale, fantezia, care sunt mult mai bogate decât realitatea imediată. Pictorii suprarealiști încercau să evadeze din lumea reală, permițând fanteziei să scoată din subconștient diferite stări, personaje, întâmplări sau lucruri. Suprarealismul a cunoscut în artele plastice două direcții: I - reprezentațională sau iluzionistă și II – abstractă.
Prima direcție avea un caracter figurativ, dar nu copia, imita întocmai realitatea, ci o deforma, uneori până la absurd, irational. Cea de-a doua direcție generaliza, abstractiza formele, încât imaginea pierdea orice asemănare, legătură cu lumea reală, cu obiecte cunoscute sau posibil de recunoscut.
2.    Reprezentanți de bază ai suprarealismului au fost: Giorgio de Chirico, Max Ernst, Joan Miro, Rene Magritte și desigur faimosul Salvador Dali.
Giorgio de Chirico a pictat compoziții suprarealiste în care combina elemente din arta antică cu obiecte din actualitate, într-o atmosferă de pustietate, fără prezența umană.


Rene Magritte pictează compoziții cu o puternică încărcătură psihologică, simbolică, formele sunt reale, darc contextul este mai des filosofic, psihologic.
Oglinda

Lucruri personale
Salvador Dali folosește o tehnică de pictură aproape clasică, dar  deformează figurile, obiectele, creând iluzii optice amețitoare.
Persistența memoriei
Vis cauzat de zborul unei albini în jurul unei rodii

Sarcini:
·         Citiți cu atenție textul și vizionați imaginile;
·         Determinați elementele de limbaj plastic, folosite de suprarealiști;
·         Selectati, studiați alte reproduceri ale lucrărilor reprezentanților suprarealismului;
·         Pregătiți o scurtă informație despre creația unui pictor suprarealist.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu