marți, 12 mai 2020

Istoria artelor, gr. DI 18.09, 12.05.20


Grupa: DI.18.09 Anul II
Disciplina: Istoria artelor
Profesori: Gheorghiță C.
Data: 12.05.20
Durata: 2 ore
Tema Lectiei: Stilul rococo sec. al XVIII-lea.

Competența specifică dezvoltată:  Perceterea și analiza noilor viziuni în arta europeană din secolele XVIII-XiX

Specificul stilului rococo din sec. XVIII.
Stilul rocoro este unul dintre stilurile artistice europene care a dominat secolul XVIII, continuând tradițiile barocului, dar într-o altă viziune. Denumirea vine din îmbinarea a două cuvinte racaille din franceză, însemnând scoică, si baroco din italiană. Scoica devine, în acest stil, un motiv decorativ traditional pentru decorația sculpturală a fațadelor și interioarelor edificiilor.
Rococo-ul se caracterizează prin bogăția și varietatea decorului, ornamentelor, detaliilor sculptate, accesoriilor de interior.
În arhitectură dispar edificiile cu aspect monumental, sobru, caracteristice barocului. Noile clădiri au un aspect mai elegent, cu un décor sculptural în relief abundant, cu forme mici.




 În interior dispare geometria strictă, planul încăperilor poate fi oval, iar trecerea de la pereți la tavan de asemenea poate fi de formă curbilinie.




Interioarele roroco se deosebesc prin decorația abundentă a pereților, dominată de linii curbe, ghirlande de flori, scoici, toate realizate în relief, deseori poleit cu aur. Mobilierul la fel are linii, forme ondulate, cu numeroase detalii sculptate. Pereții sunt împărțiți în registre, panouri, decorate la rândul lor cu picturi în ulei, tapiserii sau oglinzi.
In domeniul artelor plastice se instaurează stilul scenelor galante, dedicate vieții societății burgheze, cu petreceri, baluri, spectacole, plimbări și alte distracții. Gama cromatică devine mai pastelată, ușoară, contururile se dizolvă în atmosferă și petele de culoare devin difuze.
Dintre reprezentanții acestui stil sunt Antoine Watteau, Francois Bousher, Fragonard.
Antoine Watteau este considerat maestrul scenelor galante, deoarece în majoritatea lucrărilor apar tineri care discută, se plimbă, se odihnesc, pe fondalul unui parc răcoros.

Cântec de dragoste

Capricioasa
Francois Bousher este pasionat de subiecte mitologice, care îi servesc ca pretext pentru a picta nuduri feminine, într-o gamă argintie, sidefată de culori. 


La fel a pictat și numeroase portrete ale unor persoane din societatea înaltă, cum ar fi Marquise de Pompadour. În această lucrare sunt minuțios reprezentate detaliile interiorului, vestimentația, luciul stofelor scumpe, bijuteriile, în schimb unele părți ale figurii sunt disproporționale – mâinile, picioarele prea mici.


 Fragonard la fel a pictat scene galante, cu tineri îndrăgostiți, cu scene palpitante.

Scrânciobul

Sărutul pe furiș
Sarcini:
·         Citiți cu atenție textul și vizionați imaginile;
·         Selectati și transcrieți în caiete informațiile de bază
·         studiați alte reproduceri cu interior în stil rococo;













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu