luni, 4 mai 2020

Istoria artelor, gr. DI 18.09, 04.05.20





Grupa: DI.18.09 Anul II

Disciplina: Istoria artelor
Profesori: Gheorghiță C.
Data: 04.05.20
Durata: 4 ore
Tema Lectiei: Arta olandeză din sec. al XVII-lea.
 Pictura marilor maeştri olandezi: portretul în creaţia lui Frans Hals şi Rembrandt Van Rijn.

Perechea a II - evaluare formativă
Competența specifică dezvoltată:  Analiza contextului şi a creaţiei marilor personalităţi artistice din arta Renaşterii nordice, Barocului şi Clasicismului francez

Pictura marilor maeştri olandezi: portretul în creaţia lui Frans Hals 
şi Rembrandt Van Rijn.
În cadrul acestei lecții vom studia creația reprezentanților de vârf ai școlii olandeze - Frans Hals şi Rembrandt Van Rijn.
După cum am menționat la lecția trecută, în arta olandeză din sec. XVII s-a dezvoltat pictura de șevalet, reprezentată de mai multe genuri, practicate de pictori olandezi: portretul, compoziția de gen, natura statică, peisajul.
Unul dintre principalii reprezentanții ai portretul olandez a fost Frans Hals. Artistul reprezenta în lucrările sale în special bărbați – cavaleri, comercianți, muzicanți, ofițeri, plini de viață, de energie.


Unul dintre puținele portrete feminine este Tiganca – o tânără cu un zâmbet larg pe față, pictată cu tușe, pensulații ușoare și energice.


O realizare aparte a lui F. Hals a  fost portretul de grup, în care erau reprezentate mai multe personaje, în special ofițeri, adunați în jurul unei mese, în haine de paradă.


Apogeul dezvoltării școlii olandeze de pictură constituie creația lui Rembrandt Van Rijn.
Rembrandt a fost un mare artist, experimentator și innovator, care a influențat profund evoluția picturii universal, nu doar din sec. XVII, ci și a veacurilor următoare, până în zilele noastre. Tematica picturilor sale a fost foarte variată, cuprinzând subiecte mitologice, biblice, portrete, compoziții de gen.
Inspirându-se din caravagism, Rembrandt și-a elaborate tehnica proprie de pictură, în care rolul principal era oferit luminii. Pictura lui este pastuoasă, în special petele de lumină capătă, deseori, aspectul de relief, datorită straturilor suprapuse, subliniind astfel aspectul volumetric al formelor.  

Bărbat în coif de aur
Rembrandt a realizat numeroase portrete, autoportrete, portrete ale membrilor familiei sale – ale Saskiei, soția, și ale fiului Titus.

Autoportret cu Saschia pe genunchi

Titus
Dintre cele mai renumite lucrări sunt Danae, Rondul de noapte, Întoarcerea fiului risipitor.

Lucrarea Danae are un subiect mitologic, dar de fapt în rolul personajului mitologic este reprezentată soția sa Saskia. Lucrarea este considerate ca unul dintre cele mai frumoase nuduri feminine.
Danae
Rondul de noapte este o compoziție realizată la comandă, un portret de grup, care ar fi trebuit să se asemene cu cele create de F. Hals. Dar Rembrandt a depășit concepția tradițională a portretului de grup, a scos grupul de personaje în stradă, în forfotă, haos și gălăgie, fapt care i-a nemultumit pe ofițerii ce au comandat lucrarea.

Rondul de noapte
O altă lucrare renumită a lui Rembrandt este Întoarcerea fiului risipitor. Subiectul prezintă o legendă biblică, pe care pictorul a transformat-o într-o ecuație a vieții, pocăinței și iertării. Fiul cel mic al unui negustor a cerut partea sa de avere, ca să-și trăiască viața din plin, și a plecat de acasa. După ce a irosit toți banii, s-a întors, sărac, flămând, îmbrăcat în zdrențe. Tatăl său, deși orbi-se de durere, și-a recunoscut fiul după pași, l-a primir și l-a iertat, după cum ar face și Dumnezeu, cu oricare dintre rătăciți. Atmosfera de încordare, durere este subliniată de umbrele adânci și nuanțele de roșu.

Întoarcerea fiului risipitor.

Sarcini:
·         Citiți cu atenție textul și vizionați imaginile;
·         Selectati și transcrieți în caiete informațiile de bază
·         studiați alte reproduceri ale lucrărilor reprezentanțilorde vârf ai școlii olandeze;


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu