luni, 11 mai 2020

Istoria artelor, gr. DI 17.091, DI 17.092, 11.05.20, 15.05.20


Grupa: DI.17.09.1, DI 17.09.2 Anul III
Disciplina: Istoria artelor
Profesori: Gheorghiță C.
Data: 11.05.20, 15.05.20
Durata: 2 ore
1.    Tema Lectiei: PopArt.

Competența specifică dezvoltată:  Distingerea particularităţilor şi conceptelor caracteristice diferitor stiluri în arta modernismului
1.   
Caracteristica generală a PopArt-ului
PopArt  este o mișcare artistică, apărută în preajma anului 1960, axată pe reflectarea mediului de existență și realitățile obiectuale ale societății de consum, care cunoscu-se un mare avânt în acea perioadă de după război în Europa,  dar și mai mult în SUA. Din punct de vedere conceptual, PopArt-ul se manifestă ca un protest, ca o reacție împotriva dispariției lumii reale în abstractionism. Termenul de Popart (de la popular) este utilizat pentru prima oară în cadrul unei expoziții a artiștilor reuniți în „Grupul independent” de la Institutul de artă contemporană din Londra,, care purta titlul „Aceasta e ziua de mâîne”. Artistul englez Richard Hamilton expune o lucrare întitulată „Care sunt exact lucrurile care fac casele de astăzi atât de deosebite, atât de seducătoare?”, în care reprezintă realitatea vieții cotidiene, cu toate realizările progresului tehnic, produse în serie.


 Mai târziu, acestă mișcare capătă o amploare și mai mare în CUA, unde cunoaște o varietate și mai mare de mijloace de expresie, de tehnici și material de realizare, de la pictură tradițională – la colaj, obiecte ready-made, instalații sau aglomerații de obiecte, imitații de figure și obiecte, serigrafie și altele.
Reprezentanți ai PopArt-ului American au fost: Robert Raushenberg, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg ș.a.
Robert Raushenberg a fost unul dintre primii care a introdus în lucrările sale elemente de colaj, sau chiar obiecte reale, păsări, animale împăiate.




Andy Warhol este unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai PopArt-ului, datorită imaginilor, personajelor pe care le reprezenta. Folosea deseori serigrafia (o tehnică de multiplicare la scară industrială) și principiul de multiplicare a imaginilor, schimbând doar culoarea.



 Roy Lichtenstein aduce comixurile la nivel de artă, reprezentând pe pînze mari fragmente din acestea, cu forme stilizare și pete decorative de culoare.


Claes Oldenburg supradimensionează obiecte arhi-cunoscute, sau le schimbă destinația, transformându-le în lucrări de artă.





Astfel PopArt ne readuce din nou în lumea reală, în arta figurativă, dar nu pentru a savura peisaje, flori și nuduri senzuale, ci pentru a privi, a conștientiza - uneori sarcastic sau cu umor, alteori cu indiferență sau curiozitate, lumea obiectuală ce ne înconjoară în viața de zi cu zi.
Sarcini:
·         Citiți cu atenție textul și vizionați imaginile;
·         Selectati, studiați alte reproduceri ale lucrărilor reprezentanților PopArt-ului;
·         Pregătiți o scurtă informație despre creația unui reprezentant al acestei mișcări, la alegere.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu