marți, 12 mai 2020

Istoria artelor, gr. DI 18.09, 11.05.20


Grupa: DI.18.09 Anul II
Disciplina: Istoria artelor
Profesori: Gheorghiță C.
Data: 11.05.20
Durata: 2 ore
Tema Lectiei: Arta spaniolă din sec. al XVII-lea.
Competența specifică dezvoltată:  Analiza contextului şi a creaţiei marilor personalităţi artistice din arta Renaşterii nordice, Barocului şi Clasicismului francez

Specificul picturii spaniole din sec. XVII.
Arta spaniolă din sec. XVII prezintă un fenomen artistic complex, care s-a dezvoltat sub influența tradițiilor locale, dar și a culturii arabe, a Renașterii și barocului.
Tematica picturii spaniole a fost variată, dar în mare parte era influențată de biserica catolicăla, astfel subiectele religioase erau predominante, urmate de așa genuri ca: compoziția istorică, portretul, compoziția de gen, tematica mitologică și foarte rar natura statică sau peisajul. Portretul spaniol se caracterizează prin redarea individualității personajelor, temperamentului, stărilor interioare. Dintre reprezentanții artei spaniole din sec. XVII putem menționa așa artiști ca Diego Velazquez, Murillo, Zurbaran, Ribera.
Diego Velazquez a fost unul dintre cei mai mari pictori spanioli, care a excelat în egală măsură și în arta compoziției, și în arta culorii, ajungând pe aceeași treaptă cu Rubens sau Rembrandt, despre care am vorbit la lecțiile trecute.
Velazquez a studiat la Veneția pictura Renașterii, fiind profund impresionat de opera lui Tizian. A fost numit ca pictor al curții regale, realizând o serie de portrete ale membrilor familiei regale. În afară de portrete a realizat și compoziții cu subiecte istorice, religioase, mitologice și de gen.
Dintre lucrările renumite putem menționa: Predarea orașului Breda sau Lăncile, o compoziție cu subiect istoric, în care este reprezentat momentul când locuitorii orașului flamand Breda predau simbolic cheile orașului generalului spaniol Spinola. Compoziția este perfect echilibrată, având schema sub forma literei X, iar centrul compozițional este marcat de cele două figuri, personaje cheie ale tabloului.


O lată lucrare renumită este Meninele (Las Meninas), în care este reprezentată Infanta Margarita, împreună cu domnișoarele care o însoțeua – meninele, și câinele fidel. Tot în prim plan îl vedem și pe autor, stând în fața șevaletului, iar în planul doi, în reflecția unei oglinzi, apar Regele și Regina, aflați în afara cadrului lucrării.


fragment Meninele

Infanta Margarita a fost modelul preferat a lui Velasquez, care i-a pictat chipul frumos, seducător în mai multe portrete, pline de gingășie, eleganță și tandrețe.



Dintre portretele renumite putem menționa portretul Papei Inocențiu al X-lea, care întrunește un desen precis, în special al feței, dar și o cromatică perfect asociată, care în comun transmit caracterul, starea de spirit a personajului.


Murillo, un alt reprezentant al școlii spaniole, pictează subiecte religioase, dar și compoziții de gen, în care reprezință copii vagabonzi, în zdrențe, oglindind astfel viața reală și dură a păturilor de jos a societății spaniole.

Copii mâncând fructe
Sarcini:
·         Citiți cu atenție textul și vizionați imaginile;
·         Selectati, studiați alte reproduceri ale lucrărilor reprezentanților școlii spaniole;


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu