luni, 23 martie 2020

perspectiva DI 19.09cu imagini Manea S.


Grupa: DI.19.09. Anul I
Disciplina: Perspectiva
Profesori: Manea S.
Data: 23.03.20
Durata: 2 ore
Tema Lectiei: Perspectiva corpurilor geometrice situate sub unghiuri arbitrare față de tablou. Metoda celor 2 puncte de fugă F-F90°.
Competența specifică dezvoltată:  
1.      Reprezentarea grafică în perspectivă a formei volumetrice în poziție unghi.
Se dă dubla proiecția ortogonală a unei prisme dreptunghiulare drepte.  Se cere de construit perspectiva de colț a corpului dat.Folosim metoda celor 2 puncte de fugă F-F90.



Alegem poziția tabloului T arbitrar. Construim pe proiecția orizontală a prismei 2 diagonale pentru a determina centrul de greutate a corpului volumetric  G.  Trasăm din punctul G o dreaptă perpendicular tabloului T. Pentru a determina poziția spectatorului S care se află pe perpendiculara trasată anterior, măsurăm cu raportorul unghiul de 40°. (optimal pentru) a privi corpul. Din punctul S- Trasăm o dreaptă orizontală pînă la intersectie cu tabloul în punctul F1 (focar). Din punctul S trasăm o vertical intersectie cu tabloul în punctul F2 (focar). Laturile bazei prismei care sînt paralel trasăm vertical în jos pînă la intersecție cu tabloul in punctele 1-2.  Laturile bazei prismei care sînt paralel SF1 le trasăm orizontal pînă la intersecție cu tabloul in punctele 3-4. Â
            Trecem la construirea în perspectivă de colt a prismei date. Segmentul F1-F2. Cu punctele 1-2-3-4 se construiește în poziție orizontală. Construim linia orizontului la o înălțime dată. Transferăm punctele F1-F2 pe linia orizontului. Unim punctele 1-2 cu focarul F2. Deoarece segmentele verticale 1 si 2 sînt paralele cu segmental SF-2.


Unim punctele 3—4 cu Focarul F1.  Astfel am obtinut baza prismei.


Depunem din punctul 1, inaltimea prismei  h si unim punctul obtinut cu punctul F2


Ridicăm din 2 vîrfuri a bazei 2 muchii verticale pînă la intersecții cu linia construită anterior.


Ridicăm 2 muchii vertical din alte 2 virfuri a bazei.



Finisăm construcția obținem baza de sus a prismei, arătăm muchiile invizibile ale corpului. Astfel am obținut perspectiva de colt a unui corp geometric după 2 proecții ortogonale.


Temă pe acasă:
Construiți perspectiva de colt a corpului volumetric reprezentat in 2 proiecții ortogonale. Poziția tabloului se ia arbitrar.Linia orizontului este indicată pe desen. F A3. Proiecțiile vor fi construite pe același fomat.





Toate lucrările grafice realizate le veți stoca într-un portofoliu digital pe care îl veți prezenta online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu