duminică, 22 martie 2020

Coloristica, gr. A 1909, Manea S., Manea N.


Grupa: A.19.09. Anul I
Disciplina: Coloristica
Profesori: Manea S. Manea N.
Data: 23.03.20
Durata: 2 ore
Tema Lectiei: Monocrom. Amestecul acromatic.

Competența specifică dezvoltată:  
1.      Aplicarea metodologiei de obținere a raporturilor cromatice prin amestec fizic al culorilor.
2.      Crearea compozițiilor plastice pentru obținerea acordului acromatic

 Definiție: MONOCRÓM, -Ă adj. 1. cu o singură culoaremonocromatic (1); unicolor. 2. (despre o picturăun tipar etc.) executatîn valori apropiate ale aceluiași ton. 3. (fig.) monotonuniform. (< fr. monochrome)  (dex.ro)
Acromatismul înseamnă lipsa culorii. Albul și negru sunt polii acromatismului.Contrastul dintre alb și negru este un contrast maxim de deschis-închis. El se numește contrast extrapolar. Legătura dintre aceste valori extreme o fac griurile intermediare. 
Amestecul albului cu din ce în ce mai mult negru sau a negrului cu din ce în ce mai mult alb, dă naștere la diferite griuri acromatice- numite griuri neutre. Numărul lor poate fi mai mic sau mai mare în funcție de capacitatea ochiului desenatorului de a le diferenția.


Degradeu acromatic (scara valorilor – o succesiune ordonată a unor trepte valorice de griuri ) Lucrarea grafică cu degradeu acromatic am realizat-o anterior.
Tema pentru acasă:
Realizați o compoziție cu subiect la libera alegere utilizînd amestecul acromatic (nonculori). F A3 guașe (dimensiunea compoziției la libera alegere ) Exemple de lucrări plastice realizate în nonculori (alb-negru, griuri intermediare)






Rog să nu reproduceți exemplele prezentate!!! Fiți creativi, elaborați singuri o compoziție plastică proprie. 
Exemple de subiecte:
Compoziție geometrică, peisj urban, natură statică, compoziție vegetală etc.

Toate lucrările realizate pînă la sfîrșitul semestrului le veți stoca într-un portofoliu digital pe care îl veți prezenta online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu